SELAMAT AIDILFITRI (1MALAYSIA?)

Maaf Zahir dan Batin


Maaf kerana lama tidak muncul - beban kerja harian tiada menaruh perasaan kesian langsung!
Maaf jika terkasar bahasa dan gaya - tetapi tidak pada yang memang sesuatu mesej itu ditujukan padanya yang sudah terlalu melampau!
Maaf jika seloroh tersasar - silalah ambil yang baik sahaja sebagai panduan dan yang buruk kita ingat sebagai kelemahan yang mesti bersungguh2 dan ikhlas dielak dari mengulanginya...



Hari Raya adalah hari gembira menyambut kemenangan
Jangan tukarkannya jadi hari sedih mendapat kemalangan



SELAMAT BERCUTI DALAM PENUH CERIA
DAN KEMBALI SEMULA UNTUK MENERUSKAN KERJA DAN PERJUANGAN


Sebelum balik beraya di kampung, baik kita fikir sejenak apakah jawapan kepada persoalan yang diajukan Chip Katak kepada Chip Menteri:
Apa yang dimaksudkan dengan slogan '1Malaysia'?
Saya cuba bagi 1 dari beribu jawapan buat kali ini bersempena Aidilfitri...


Maksud 1Malaysia #1: Semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum sanggup beratur untuk makan percuma tapi tak sanggup beratur atas jalanraya (Definition of 1Malaysia #1: All Malaysians of all races can queue for free food but cannot queue on the road) www.klakka-la.blogspot


********************************************************************

Side Ad: CIFU. Ask. And you'll get it. Coming soon. www.klakka-la.blogspot
Coming Soon:

CIFU?
U.S.!
Washed Clean
2008
8 - 9 x
Ask. And you'll get it.
note: don't forget to visit my other blog,
klickdefella (klakka-la)
and 'klick' your answers to the quizzes, polls or censuses prepared
(in the future you may get lucky and win some consolation prize)
___________________________________________________________

HIGHWAY STAR

Rock Will Never Die!


Do you know the veteran rock group Deep Purple?
If you do, you must surely know one of their many hit songs titled Highway Star.
It is one fast, rocking song but still melodious and not overly hard on the eardrums, whilst relying heavily on the keyboard even more than the lead guitar to belt out the melodic riffs.
Highway Star remains one of the great classic rock songs still being played over and over, just as Deep Purple is still being revered with cult-like following, by fans of this genre until today.
This is one classic example that epitomizes the phrase Rock Will Never Die.

In Malaysia, we have one Highway Star who still remains revered by many until today.

Or, from the standpoint of many others, one Highway Star who still remains despised until today.

Now, despite all the excitements or rather controversies surrounding this Malaysian Highway Star, he seems to many that he too, will never die, or at least, will never step down! God!

1Malaysia's new animal highways: Samy returns to collect toll fees thus avoiding much-hyped 2019 bankruptcy? www.klakka-la.blogspot

********************************************************************

Side Ad: CIFU. Ask. And you'll get it. Coming soon. www.klakka-la.blogspot

CIFU?
U.S.!
Washed Clean
2008
8 - 9 x
Ask. And you'll get it.
note: don't forget to visit my other blog,
klickdefella (klakka-la)
and 'klick' your answers to the quizzes, polls or censuses prepared
(in the future you may get lucky and win some consolation prize)
___________________________________________________________

SEBUTIR KESAH

Sebutir Peluh, Sebutir Harapan Luluh



Datok Pesara Lombong Pasir Sebutir membersihkan bukti2 kekotoran yang bersepah sekitar Mahligai miliknya ditinggalkan oleh Toyol. www.klakka-la.blogspot


Warkah Untuk Datok Pesara Lombong Pasir Sebutir


Datok

Saya seorang penuntut yang ingin melanjutkan pelajaran ke Menara Gading Gajah Di Hutan.

Sayang seribu kali sayang keluarga saya dari kalangan orang kebanyakan maka tidak mampu lagi bergolok bergadai bagi menampung pertambahan belanja untuk pelajaran saya pula kerana jumlah perbelanjaan sekeluarga terkini pun sudah selaras semenjak menteri memutuskan secara bersendirian untuk memotong subsidi rakyat dan menyelaraskan harga barang2 perlu.

Walaupun menteri buat kenyataan cuma harga petrol dan gula saja yang selaras sedangkan harga barang lain seperti makanan dan minuman tidak akan selaras, kononnya diberi jaminan lebih 500,000 peniaga, tetapi jelas menteri itu tidak duduk di kawasan kami, yang hanya selang sehari kemudian saja sudah menyelaraskan harga, contohnya minuman sejuk di restoran telah diselaras sebanyak 30sen untuk segelas walaupun gula selaras 25sen untuk sekilo!

Oleh yang demikian saya berhajat berjumpa memanda menteri perdana untuk bertanya nasihat seterusnya mendapatkan surat sokongan menteri perdana supaya saya mendapat biasiswa sepanjang masa saya di sebalik semak belukar tebal kelak.

Saya amat memerlukan surat sokongan ini kerana baru2 ini juga menteri memutuskan, secara bersendiri juga, untuk mengurangkan bilangan biasiswa. Dengan adanya surat sokongan menteri perdana nanti, nescaya saya dapat biasiswa secara automatik. Tanpa surat sokongan menteri perdana, saya tidak akan dapat biasiswa. Tanpa biasiswa, saya sekeluarga akan makan pasir.

Perjumpaan dengan memanda menteri perdana juga akan memberi kesempatan bagi saya berbincang suatu hal lain yang amat digemari menteri perdana (tapi saya tidak boleh beritahu apa dia di sini kerana tertakluk pada akta rahsia rasmi).

Tapi sayang seribu kali kurang kasih sayang, saya diberitahu dengan agak mengejut bahawa menteri perdana pergi bercuti bersama suami, malah saya diberitahu pesawat mereka cuma berlepas (atau lebih tepat lagi bertolak kerana saya pasti pesawat mereka terpaksa ditolak beramai2 oleh para balaci, special branch dan kaki2 bodek akibat kehilangan 2 enjin jet pesawat menteri perdana) awal pagi tadi.

Saya juga diberitahu pegawai khas menteri perdana bahawa pasangan menteri perdana itu pergi bercuti panjang, selama 2 minggu.

Justeru itu, saya harap sementara menunggu kepulangan menteri perdana, dapatlah datok sebagai pesara penuh berpengalaman, memberi nasihat mana satu kursus yang lebih baik saya ikuti di dalam hutan kelak, seterusnya menjadi kerjaya pilihan terbaik buat saya, antara 2 ini:
a) mengorek lombong pasir sebutir - satu bidang kepakaran datok yang saya minati;
atau
b) mengorek lobang pansai sendiri - satu bidang kepakaran saya yang saya minati

Saya amatlah berbesar hati dan berbesar lobang pansai sekiranya datok sudi memberi nasihat dan pandangan bak kata pepatah:
kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan;
kecil kelamin awak, lobang pansai saya tadahkan
Side Ad: CIFU. Ask. And you'll get it. Coming soon. www.klakka-la.blogspot

Pengakhir kata, saya jual pantun khas untuk datok:
Buah nangka luar pagar ,
jika salah tolong tunjukkan ;
Saya budak baru belajar ,
ambil galah tolong jolokkan ;-)

Terima kasih sayang saya (saya sedia jadi anak angkat atau adik angkat datok)

Yang sebutir harapan,
Seburit Shy Fool.

 
catatan: jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
___________________________________________________________

KELUH LAGI 1MALAYSIA

1Malaysia, 1Liter, 1Kilo


Dipetik seluruh isinya (dari utusan online)
Ditelan pahit rasanya (bagi semua rakyat masing2 agama/bangsa lain2)

ARKIB : 07/07/2010
Elaun pelantikan dan tamat perkhidmatan speaker RM10,000

07/07/2010 7:49pm

KUALA LUMPUR 7 Julai – Yang Dipertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat kini layak menerima pemberian pelantikan yang sama jumlahnya dengan pemberian tamat perkhidmatan sebanyak RM10,000 berkuat kuasa 1 Mei lepas.

Manakala Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Dewan Negara pula layak menerima RM7,500 bagi elaun yang sama.

Pemberian pelantikan dan pemberian tamat perkhidmatan itu merupakan elaun baru yang terkandung dalam Kertas Statut 49 dan 50 Tahun 2010 bagi elaun dan keistimewaan speaker dan timbalannya yang diedar kepada Ahli-Ahli Parlimen pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Selain itu, Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat layak menuntut bayaran perpindahan rumah sebanyak RM5,000 jika berpindah ke rumah yang dibeli melalui Skim Pinjaman Perumahan atau berpindah ke rumah kerajaan atau rumah yang sewanya dibayar oleh kerajaan atau sebaliknya.

Elaun baru yang lain bagi yang dipertua dan timbalan yang dipertua ialah mereka layak dibekal dengan personal data assistant (PDA) bernilai tidak lebih RM3,500 seunit setiap tiga tahun.

Mereka serta isteri atau suami layak diberi kemudahan tambang kapal terbang kelas satu dan kelas ekonomi untuk tiga anak yang masih dalam tanggungan mereka.

Elaun-elaun yang dinaikkan pula ialah Yang Dipertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat menerima kenaikan elaun keraian daripada RM7,000 kepada RM9,860 sebulan.

Mereka turut menerima kenaikan elaun pembantu rumah dari RM2,000 kepada RM2,500 sebulan atau dibekalkan dengan empat orang pembantu rumah, termasuk seorang tukang kebun, manakala timbalan yang dipertua pula menerima kenaikan daripada RM1,000 kepada RM1,500 sebulan.

Kenaikan lain membabitkan elaun pakaian panas daripada RM2,000 sekali dalam tempoh tiga tahun kepada RM6,000 untuk speaker dan daripada RM1,500 kepada RM3,000 bagi timbalan speaker.

Mereka turut menerima kenaikan elaun pakaian rasmi daripada RM1,000 sekali dalam tempoh tiga tahun kepada RM1,500. – Bernama


rakyat didulukan - untuk berebut2 yang ciput2
rakyat didulukan - untuk dipotong dari ditolong

LAWAN TETAP LAWAN! UNTUK MENGHAPUSKAN PENIPUAN & PENCABULAN. UNTUK KEBAIKAN & KEADILAN SEMUA.
 
Ketawalah anda sebelum BN sendawa dengan subsidi anda. www.klakka-la.blogspot

catatan: jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
___________________________________________________________

Orange Slice


And The Orange Got Squeezed


What Did It Take To Transport The Orange Out At The Finals?

Answer:

Iklan Sisipan: Katakan Tak! Pada Katak! (Side Advert: Say No! To Frogs). klakka-la.blogspot
4 Yellow Vans (namely Van Der Wiel, Van Bronckhorst, Van Bommel, and Van Persie), and undeniably that 1 eventual Red Card that left their defense gaping open, which led to Iniesta being not once, but twice, left unmarked at far right in that one particular sweeping Spanish attacking move - the first time, a lob attempt by Torres to pass the ball to him was cut out by a defender, but whose weak header fell to Xavi's feet, only for Xavi to complete the second attempt to get the ball to Iniesta who has, all that time, practically standing still on the same spot, just awaiting for the ball to arrive to his feet.

Yup, a dirty Final, started by the Orange, mind you, and which also cost them dearly in the very end.

Bye South Africa. Hope the pressing urge to legalize football/sports betting in this country is ended completely too. Hope there'll be less controversies come Brazil 2014.


**********************************************************

LAWAN TETAP LAWAN! UNTUK MENGHAPUSKAN PENIPUAN & PENCABULAN. UNTUK KEBAIKAN & KEADILAN SEMUA.

___________________________________________________________

Kesah Ong-Ong


Hikayat 2 Ong-Ong (Bahagian Akhir)


baca Bahagian Pertama di sini:
Kesah Ong-Ong - Hikayat 2 Ong-Ong (Bahagian 1), July 7, 2010

************************

Bab 3 - Bangunan Persatuan Warga Tak Cukup

Dalam pada tu, angin putingbeliung pun reda semula, lalu Si-katak zah-Ong-rain pun hampir jatuh tersembam ke tanah, tapi kerana dia seekor katak, maka dapatlah dia melompat sebelum tersembam. Dia terus melompat2 lagi dalam hujan yang masih lebat, masih gembira tak keruan, hinggalah dia sampai ke bangunan persatuan warga tak cukup (pwtc) yang tinggi tersergam cuma sepelaung dari kolam kumbahan...

Si-Katak zah-Ong-rain melompat2 ke sana ke mari dalam kesukaan hingga sampai ke bangunan persatuan warga tak cukup (The Frog zah-Ong-rain leaping here and there in ecstasy until he reaches the pwtc building). klakka-la.blogspot

zah-Ong-rain mengabaikan sahaja satu persoalan yang muncul dalam kepala hotaknya sendiri, gerangan apakah yang sebenarnya tidak cukup bagi warga  persatuan ini, sebaliknya terus melompat masuk dalam bangunan pwtc sebab dia pun dah lama sangat bermandi hujan, hinggakan badannya pun dah mula terasa sejuk dan kembang. Darahnya, tak perlulah nak cakap lagi, memang dah sekian lamanya sejuk sejak azali. Tapi, suka hatinya belum reda, dan ligat lompatnya belum kurang, Si-katak zah-Ong-rain terus lompat melompat, hatta tanpa disedarinya dia dah pusing2keliling keseluruhan dalam bangunan pwtc, dah panjat turunnaik 2-3 escalator, tanpa sedikit keletihan pun, dan tiba2 dah sampai ke suatu dewan!

Dewan itu agak penuh. Malah zah-Ong-rain perasan terdapat kehadiran ramai jurugambar dan wartawan dari 3-4 syarikat akhbar dan dari stesen radio dan stesen tv. Si-katak zah-Ong-rain bertambah2 lebar senyumnya. Memang Ong besar hari ni! Ong besar, Ong, Ong! sorak hati zah-Ong-rain...

Sebenarnya dalam dewan ketika itu persidangan sudah ke penghujung. Tak berapa lama lagi akan diadakan sesi bergambar kenangan pula. Sebelum ini, persidangan agak hingar kecoh dan panas waima di dalam dewan berpuluh pendinginhawa kuasa besar tiada henti bekerja keras dan di luar dewan hujan lebat juga mencurah2 tiada henti. Banyak punca kekalutan dan kehangatan itu.

Ada yang mengherdik mendakwa sekumpulan melayu kaki perkosa. Ada lain menempik menuduh sekumpulan cina pendatang-jadi-pelacur. Ada pula lagi menjerit menuding sekumpulan india pendatang-jadi-pengemis.

Ada bertegang uratleher, terjelir lidah, bersembur airliur, sambil menghunus keris beberapa lok yang panjang setiap loknya adalah 10 kali lidah sendiri.
Ada menangis berlinang2an kerana dah lama dah nak berhenti buat kerja.
Ada menangis teresak2 kerana tak nak oranglain berhenti buat kerja dia.
Ada menangis merah2mata kerana baru nak lawan ketua dah kena berhenti.
Ada yang baru jadi ketua baru nak tunjuk kuasa dah kena berhenti.
Ada yang baru jadi timbalan ketua nak tunjuk kuasa dah kena buang.
Ada yang lama jadi ketua nak tunjuk kuasa, dah hirukpikuk orang membenci.
Tapi ada juga yang tak puashati dengan ketua lama lagi tua yang lebih2 tunjuk kuasa, lalu sekitar 5ribu dari mereka bersama2 melepaskan gas beracun serentak secara senyap2 sambil bertafakur sebagai tanda protes!

gambar arkib: chip mengarahkan 40penyamun pergi salon rambut (archived pic: The Chief orders the 40thieves to go to hair salons). klakka-la.blogspot
Sekadar gambar hiasan, diambil daripada arkib penulisan saya terdahulu iaitu:
 Walau apa pun jerittempik, walau apa pun pertengkaran, tetapi persidangan telah diberi satu amaran dari awal2 lagi: Senyap, jangan sebut sedikit pun apa2 jua secara langsung mahupun secara sinis, atau tanya apa2 soalan yang menjurus pasal seri muka datuk tua kerepot separuh botak dan beruban yang mempengerusikan persidangan, yakni Tok Ketua Sidang, yang pipinya merah laksana ulas2bibirnya sendiri bila2 sahaja dirinya digosipkan dengan wirawati selebriti Tun Tuya! Biarlah wirawati Tun Tuya yang telahpun banyak purnama beredar, pergi dengan aman tanpa masih ada hingarbingar. Letakkan ia dalam kelas perkara remeh yang tidak boleh dibuang masa melayannnya, perkara remeh yang tidak boleh disoal apatah lagi dijawab. INGAT: JANGAN BANGKIT, JANGAN LAYAN, JANGAN TANYA, JANGAN JAWAB! Ini arahan keras dulu, kini dan selamanya. Banyak lagi isu lain yang perlu diselesaikan demi bangsa, agama dan negara!

Lalu persidangan makin tamat. Jerittempik kian perlahan. Bukanlah tiada lagi masalah, tiada lagi tuduhan, tiada lagi perbalahan, tetapi cumalah kerana kebanyakannya dah kehilangan suara, tiada apa lagi yang keluar kecuali bunyi dengusan.

Ketika di penghujung ini lah ahli2 persidangan berbincang samada mereka perlu menghantar ejen lembu ke london untuk menentukan harga sesuai jika ingin membeli seekor kambinghitam baka istimewa. Diberitakan kambinghitam ini hanya boleh dijumpai di sekitar negara india dan thailand, walaupun ada juga yang cuba di seludup masuk ke kotaraya singa sebelum ini. Adapun khabar menyatakan kambinghitam ini banyak kelebihan kerana mempunyai beberapa ilmu kepandaian dan akan diperagakan di kota london setelah diterbangkan khas. Ejen lembu diakui telah lama dan banyak berpengalaman mengkaji dan meneliti lembu2 yang digunakan untuk tujuan korban, lalu dirasakan sesuai jika dihantar ke kota london bagi mengkaji berapa harga belian yang patut untuk kambinghitam istimewa itu, apakah pula akan dilakukan berikutnya jika kambinghitam dapat dibeli, samada ingin dikekalkan sebagai 'bapa baka' ataupun terus saja disembelih jadikan korban.

Dalam pada ahli2 persidangan tengah berbincang samada hendak menghantar ejen lembu ke kota london ini lah, tiba2 saja melompat masuk seekor katak kodok besar dan tua, tak lain tak bukan itulah Si-katak zah-Ong-rain dengan senyumnya selebar kuali memasak dodol menjelang hariraya.

************************

Bab Akhir - Bodek Jadi Bidik

zah-Ong-rain melompat2 naik escalator sebentar tadi, kemudian melintas melepasi sebilangan pemuda2 yang setiapnya samada berjubah, berserban, berkopiah, atau bersongkok, ada 3-4 orang kelihatan mengisi sesuatu borang, yang lain kesemuanya tercegat berdiri dalam beberapa kelompok kecil sambil berbisik2, sepanjang2 laluan koridor dari escalator hinggalah ke lobi luar dewan. zah-Ong-rain agak gerun melihat mereka, maklumlah dia seekor sahaja, berbanding mereka yang ramai. Dia ada terdengar kerani menyebut 100 orang, wartawan menyebut 40 orang, dan sekumpulan pemuda lain menyebut sebenarnya 36 orang saja yang tinggal, setelah beberapa ramai lagi dah cabut lari. Apa pun, bilangan mereka tetap berpuluh2, berbanding dia yang cuma seekor. Itu menggerunkannya.

Si-katak zah-Ong-rain pun bergegas melompat2 tanpa menoleh kirikanan, terus masuk dewan, mengharapkan perlindungan di dalam. Sebaik masuk dalam dewan, zah-Ong-rain perasan di sebelah tepi berhampiran dinding ada 2 perkara utama yang paling menarik:
1. ramai wartawan dan jurugambar - bolehlah dia 'enter frame' maka dapat menayangkan muka yang dirasakan cukup kacak itu dalam akhbar, majalah dan tv - FREE!
2. banyak bungkusan styrofoam - ini mesti nasicampur atau nasilemak atau nasigoreng, atau paling kurang pun meehoon goreng, maka dapatlah dia menikmati makanan - juga FREE!

Lalu Si-katak zah-Ong-rain pun terjerit2 sendiri dalam hatinya: Sesungguhnya hari ini adalah hari paling Ong bagi diriku! Terbang: free! Makan minum: free! Pergi sana lompat sini: free! Masuk dewan duduk hotel: free! Kalau aku bawak anakbini aku terbang sama2 tadi: pun free! Kalau aku bawak anakbini aku makanminum sini: pun free! Ah, kalau semua free, semua belanja aku, belanja anakbini aku, semua ditanggung, tak perlulah aku risau2 pasal diskaun atau subsidi! Apa aku kesah kalau subsidi nak kena potong ke, subsidi nak kena tarik berperingkat2 ke! Yang penting, aku sendiri tak perlu keluar duit belanja! Ah, semua free! Ah, aku memang lucky! Memang, memang lucky hari ini! Aku memang Ong besar hari ni! Ong besar, Ong, Ong!

Tetapi sebaik saja zah-Ong-rain menoleh semula ke depan dan menghalakan pandangannya ke tengah2 dewan di mana ahli2 persidangan berkumpul, dia juga mula perasan 1 lagi perkara menarik: Ahli2 persidangan yang tadinya rancak membincangkan untuk mendapat keputusan muktamad samada akan menghantar ejen lembu ke kota london demi mengkaji kambinghitam istimewa, kini semua terhenti terlopong melihat kemunculan zah-Ong-rain.

Apa lagi, sekunyung2 itu juga Si-katak zah-Ong-rain terasa betapa hebat dirinya, seolah kemunculannya memang dinanti2, dan sebaik dia muncul, maka semua kena berhenti bercakap dan berhenti dari meneruskan apa2 kerja yang sedang dialakukan, sebagai tanda hormat! Ah, hari ini akulah superstar! Bintang besar, Ong besar, Ong, Ong! Hati zah-Ong-rain melonjak2.

Dengan rasa bangga dan kagum pada dirinya sendiri, Si-katak zah-Ong-rain pun merasakan dia harus mengeluarkan sedikit kenyataan, memberi ucapan, kerana nampaknya persidangan begitu ternanti2 dia membuka mulut.

Maka zah-Ong-rain pun lantas melompat dalam kegembiraannya yang amat sangat itu, lalu dengan sekali lompat yang penuh bersemangat sahaja maka zah-Ong-rain telahpun tercongok atas pentas ucapan dengan basahkuyup tapi penuh bangga! Dia hanya mengambil masa 2-3saat sahaja untuk menoleh keliling dewan bagi melihat2 semua kehadiran yang tercengang melopong. Tanpa membuang masa, zah-Ong-rain lantas melekapkan mulutnya ke corong mikrofon, seraya berkata dengan penuh semangat, bangga dan lantang:
ONG! ONG! ONG!
Terjemahannya: Yang dihormati semua yang dihormati, yang berhormat, yang kehormat, yang terhormat, yang berseri, yang menyeri, yang tak sengaja seri, yang seri masa tambahan tapi frust menonggeng kalah penalti macam ghana, tuan2 dan puan2, encik2 dan cik2, datok2 dan nenek2. Semua yang di dewan, dengarlah syor terhebat tak lain tak bukan datang dari saya! Saya katakan, hantar segerombolan ejen2 lembu ke kotaraya london dan pergilah siasat serapi2nya siapa tuan gembala kepada si-kambinghitam selama ini! Bila kita tahu siapa tuan gembalanya: kita akan tahu siapa ibu susunya lalu kita tahu apa jenama, jenis, gred dan jumlah susu minuman yang selama ini membentuk tulangtemulangnya lalu kita tahu kualitinya dan bagaimana tegapnya si-kambinghitam ini; kita juga akan tahu di mana ladangkandang si-kambinghitam lalu kita tahu padangragutnya lalu kita tahu apa jenama, jenis, gred dan jumlah rumput makanan yang selama ini membentuk daging2ototnya lalu kita tahu kualitinya dan bagaimana gagahnya si-kambinghitam ini. Arakian, kita lantas tahu keputusan samada kita perlu terus pelihara dia sebagai 'bapa baka', atau kita sembelih sahaja si-kambinghitam jadikan korban hariraya akan datang!
Si-katak zah-Ong-rain meluap2 semangat bangganya lantaran bercakap lantang terusmenerus tanpa tersekat2 sedikit pun suaranya sehingga selesai segala apa buahfikirannya. Kemudian dia melompat sekali, tegak ke atas, ala2 gaya victory leap michael schumacher di podium sebaik memenangi lumba di litar sepang yang berharga berbillion ringgit dibina sebagai tempat khas untuk 22 orang berlumba2 sekali sahaja setiap tahun, selalunya dalam hujan, jauh berbeza daripada satu padangrumput biasa berharga ribuan ringgit sahaja yang boleh diguna oleh 22 orang berkejar2 dengan sebijik bola berulang2kali sepanjang tahun, walaupun dalam hujan. zah-Ong-rain tidak teringat pun pasal michael schumacher dan kehebatannya berlumba dalam hujan, atau pasal world cup south africa 2010, dia cuma sangat gembira dan puas setelah dapat menyuarakan isihatinya kepada semua ahli2 sidang terutama kepada Tok Ketua Sidang!
 
Tetapi semua ahli persidangan masih tercengang melopong lagi.
 
Si-katak zah-Ong-rain mula tertanya2 hatta begitu pula rupa tindakbalas mereka masing2 mendengar syor hebat darinya?
 
30saat yang panjang berlalu, lalu akhirnya kedengaran terketar2 suatu suara lemah tiada cukup maya dari bahagian tengah kumpulan ahli sidang:
Hey katak! Tuan gembala yang kamu suruh selidik itu baru sahaja memberi arahan di awal persidangan ini tadi - Jangan bangkitkan apa2 soalan yang menjurus balik kepada kisah wirawati Tun Tuya yang telah lama berlalu meninggalkan kita semua! Tak dengar ke atau kamu pekak badak, katak?!
 
Ahhhh....! Satu keluhan perlahan daripada semua ahli2 sidang bergema seluruh dewan.
 
Satu suara lain pula menyahut: Ya! Soalan kamu tu tak lain tak bukan perihal kesah silam Tok Ketua Sidang dengan wirawati! Kamu nak mati katak ke?!
 
Ohhhh!!!! Keluhan dalam dewan bergema setakuk lebih kuat.
 
Si-katak zah-Ong-rain terpinga2. Apa pula kenamengena si-kambinghitam dengan Tok Ketua Sidang dengan wirawati Tun Tuya dengan apa yang saya sarankan? Soalnya perlahan, kebingungan.
 
Satu lagi suara pantas menjerit: Wirawati ialah ibususu kambinghitam!
 
Senyapsunyi seluruh dewan hingga jelas kedengaran bunyi setiap titik2 hujan memukul atap bumbung bangunan persatuan warga tak cukup.
 
Seperti kilat yang menyabung di luar, sepantas itulah juga sertamerta airmuka Si-katak zah-Ong-rain yang tadi penuh semangat bangga hingga terlompat2 ingin membodek Tok Ketua Sidang dan rakan2nya dengan satu syor paling bijak pada fikirannya untuk membantu memuktamadkan permasalahan masadepan si-kambinghitam, terus bertukar merahpadam malu, kecewa dan kecutperut semuanya bercampur serentak. Ternyata dia ketinggalan bas malah keretapi lantaran tidak tahumenahu cerita keseluruhan, mungkin akibat lama dia tidak membaca akhbar atau menonton televisyen dari aliran perdana yang sudah pasti memuatkan pelbagai rencana dan dokumentari lengkap berkenaan isu ini sebagai berita utama mereka yang sentiasa hebat2 berkenaan Tok Ketua Sidang. Baru kini dia sedar sesungguhnya si-kambinghitam, wirawati Tun Tuya dan Tok Ketua Sidang rupa2nya ada ikatan trilogi yang sensitif lagi rahsia dan tidak sekali2 boleh diungkit dan digembargembur. Wirawati selebriti Tun Tuya ialah ibususu kambinghitam, maknanya wirawati juga telah dipupuk dan dibela baik selama ini oleh tuan gembala si-kambinghitam, yakni Tok Ketua Sidang - kedua2 kambinghitam DAN wirawati adalah empunya Tok Ketua Sidang ! Habis, habis! Aku baru saja membongkar rahsia Tok Ketua di depan ribuan telinga! Hajat hati ikhlas nak membodek Tok Ketua Sidang, rupa2nya aku baru membidik Tok Ketua! Macam friendly fire tentera amereka! Congak kepala hotak zah-Ong-rain laju. Kepala lututnya mula dirasakan bergoyang dan lembiklonglai serupa dengan perasaannya bila mendengar lagu2 melayu jiwang tangkaplentok kunun2nya dari genre 'rock' bermain di stesen2 radio.
 
Masa itu jugalah kelihatan pada pandangan matanya yang sudah mula kabur berpinar2 itu, susukbadan Tok Ketua Sidang bangun dari tengah2 ahli sidang, seraya memandang tepat lagi tajam selama beberapa saat yang sangat panjang kepada 3 anggota persidangan yang baru bersuara tadi, sebelum mengalih pandangan lebih tajam menikam pula kepada zah-Ong-rain di atas pentas. Tok Ketua mengangkat tangan kanan lalu mencapai sesuatu dalam sakunya.
 
Si-katak zah-Ong-rain terus rebah.

Sekadar gambar hiasan, diambil darip arkib terdahulu iaitu:
gambar arkib: Tok Ketua Sidang mengesat butir2 air yang terdapat atas mukanya sambil memberi jawapan: belum muktamad (The Conference Chief wipes off beads of liquid on his face whilst answering: not conclusive). klakka-la.blogspot
 Tok Ketua Sidang mengeluarkan sehelai kain saputangan lantas berulangkali mengesat butir2 air yang banyak terbentuk pada mukanya tanpa diketahui samada peluh muka (face sweat) atau air liur, seraya matanya memandang jauh, sangat jauh, tidak tahu mana berhenti arahtuju pandangannya. Beberapa minit berlalu, kemudian dengan diperhatikan setiap pasang mata ahli2 sidang dalam dewan yang masih tersenyapsunyi terpegun, Tok Ketua Sidang mula melangkah perlahan2 lalu keluar dari pintu dewan keluar dari pintu bangunan persatuan warga tak cukup, lantas memasuki malam yang hitampekat tanpa bulanbintang, malam yang dicurah hujanlebat tanpa henti. Tok Ketua Sidang lantas hilang tanpa berkata sepatah apa, lalu seakan serupa seperti wirawati Tun Tuya sebelumnya, Tok Ketua Sidang kekal hilang ke hari ini tanpa dilihat lagi.

************************

catatan peringatan semula:
Manusia, sepertimana juga segala kejadian & milik Tuhan yang lain - haiwan, tumbuhan, kuman, air, haba, bulan, debu, ilmu, harta dsbnya - bersifat baharu. Maksudnya berubah-ubah.
Kejap ada, kejap takde. Macam biskut.
Kejap di atas, kejap di bawah. Macam tayar.
Satu masa terang, satu masa gelap. Macam hari.
Sebentar sedikit, tiba2 banyak. Macam ombak laut.
Mula2 menang, kemudian kalah. Macam pilihanraya.

catatan tambahan:
1. Orang PPSMI kata: The only thing constant is change.
2. Zunar kata: How can I be neutral, even my pen has a stand?
3. Saya kata: Only those who truly understand, would make a true stand.

LAWAN TETAP LAWAN! UNTUK MENGHAPUSKAN PENIPUAN & PENCABULAN. UNTUK KEBAIKAN & KEADILAN SEMUA.


___________________________________________________________

Kesah Ong-Ong

Hikayat 2 Ong-Ong (Bahagian 1)


Permulaan Cerita

Bermulalah ceritera hikayat ini akan seekor haiwan kejadian Tuhan daripada spesis katak. Si-katak ini bernama zah-Ong-rain. Suatu masa yang agak panjang dahulu Si-katak zah-Ong-rain bermukim di bawah tempurung kelapa hotak dia yang amat disukainya...

Maka nak panjangkan ceritera, maka pada suatu hari tak semena-mena, maka sekali hangin punye kuat pun menyerbu alam katak2 dengan hujan 10x ganda lebih lebat dari hujan yang membanjiri KL petang tadi sampai puting... eh sampai putingbeliung... lalu tak disangka2 melayang lah tempurung kelapa hotak Si-katak zah-Ong-rain yang dah berlumut tu, terbang, terbang, terbang... PAP! tersangkut melekat la pulak atas kepala hotak soul-no-deen, seekor lagi dari spesis katak.

************************

Bab 1 - Kopiah Free

Si-katak soul-no-deen pun sekunyung2 terkejut jantunghatinya akibat tiba2 saja kepala gondolnya kena hempap! Adoi, sakit! Jeritnya dalam hati. Dalam kekalutan sekelipmata itu akal kepala hotak dia terus terfikir, kot2 inilah apa yang dia pernah terdengar masa zaman dia sendiri duduk bawah tempurung kelapa hotak pada suatu masa dulu, ada suara2 dari luar tempurungnya yang menyebut pasal seekor anak badak (atau anak gajah ke, dia kurang ingat), yang suara2 tu panggil sebagai Bikmama. Dia pernah terdengar suara2 di luar tu berbisik2 bercerita betapa dahsyat bengis rakus huduh dan gemokbulat anakbadak atau anakgajah ni yang suka menghempap sesiapa yang dia tak suka, lalu sertamerta soul-no-deen pun kaget dan takut teramat sangat lalu tercongok je terduduk tepi kolam kumbahan tu dah pucatlesu kaku tak bergerak2, sementara tempurung kelapa hotak zah-Ong-rain (yang disangkakannya adalah Bikmama menghempap dia tu) terus terpekup atas kepalanya dalam hujan maha lebat tu.

Si-Katak soul-no-deen tergamam kaku kecutperut menyangka dia dihempap anakbadak garang bergelar Bikmama! (The Frog soul-no-deen sits still in shock thinking that he has just been squashed underneath an always-angry baby hippo called Bikmama!). klakka-la.blogspot
Arakian lamanya Si-katak soul-no-deen tercongok tak bergerak2 tu, maka tempurung kelapa hotak asalnya milik Si-katak zah-Ong-rain tu yang tadinya hitam hijau berlumut berlendir, lalu bersih dibasuh airhujan yang mencurah2 tanpa henti sekian lama, lalu bertukar sifatnya jadi putih.

Pada masa sama, Si-katak soul-no-deen pun membuka sebelah mata dan memberanikan diri menjeling ke atas kepala hotak dia sendiri. Alangkah terkejut lagi tergembiranya Si-katak soul-no-deen bila dilihatnya yang tertangkup 'menghempap' kepala hotak dia bukannya anakbadak atau anakgajah, atau anakmalang sesiapa yang ditinggalkan ibumuda belasan tahun yang baru terberanak luarnikah, sebaliknya sudah hampir sejam tertangkup di kepala hotaknya itu hanyalah sebijik kopiah putih!

Arakian maha giranggembiranya hati Si-katak soul-no-deen terasakan dia baru menang loteri sebab tidak dihempap Si-garang Bikmama yang amat digeruni 1semesta! Malah sukarianya berganda tahap baru menang judi bola halal, sebab kini tak semena2 dia sudah dapat pula sebuah kopiah putih - FREE!

Si-Katak soul-no-deen gembira teramat sangat bila mendapati dia bukanlah dihempap anakbadak garang bergelar Bikmama! (The Frog soul-no-deen is extremely happy upon realising that he has not been squashed underneath an always-grumpy baby hippo called Bikmama!). klakka-la.blogspot
Lalu Si-katak soul-no-deen pun seraya menjerit2 kesukaan menghebohkan ke seluruh kolam kumbahan itu tentang nasib baik yang menimpa badannya. Ini hujan permintaan aku! Ini hujan panggilan aku! Ini hujan untuk aku! Ini hujan rahmat! Ini hujan Ong! Ini Ong! Ong, Ong! Jeritnya berulang2 sambil melompat2 heboh serata kolam kumbahan, tangannya tak lekang dari kopiah baru kebanggaannya. Dia terfikir juga nak melompat menuju ke taman menghijau tempat kediaman dia suatu ketika dulu, tapi puas dia cuba mengingatkan, kepala hotak dia tetap tidak dapat ingat jalan pulang, walaupun dulu dia lah salah satunya mandur paling kanan di taman indah itu dan sebagai mandur kanan dia selalu merasa terpanggil untuk berjalan ke sana ke mari sekeliling taman malah kawasan2 bersebelahan taman, untuk membuat demonstrasi bagaimana sepatutnya sesuatu pekerjaan dijalankan supaya memberi pulangan yang baik seperti yang diharapkan. Sambil terusmenerus melompat2 itu, soul-no-deen pun membuat keputusan: Persetankan tamanhijau itu, di sini banyak lalat berbagai spesis makanan eksotik kegemaranku, ada lalathalus, ada lalatbesar, ada lalathitam, ada lalathijau, ada lalatlangau, ada lalat tik-tik, ada lalat tsetse, semuanya lazat juicy, aku lebih gembira di kolam kumbahan ini! Lantas Si-katak soul-no-deen terus melompat2 gembira ke sana ke mari sekitar kolam kumbahan dalam hujanlebat dengan senyum melebar nampak gigi gusi dan lidahnya, sambil memegang megah 'kopiah' barunya berwarna putih itu, dan melompat lagi, dan lagi, sehinggalah ke hari ini...

Si-Katak soul-no-deen terlompat2 girang sekitar kolam kumbahan kerana kini dia sudah memiliki sebijik kopiah putih free! (The Frog soul-no-deen leaps in extreme joy around the sewage treatment pond because now he has got a white skullcap for free!). klakka-la.blogspot

************************

Bab 2 - Terbang Free

Ohh... berbalik cerita pasal zah-Ong-rain tadi... dulu, seperti kebanyakan spesis katak, dia juga duduk bawah tempurung. Bila tiba2 ditakdirkan angin putingbeliung terbangkan tempurungnya, fenomena itu mengakibatkan 2 perkara terus terjadi secara langsung - pertama, tempurung itu kini dah jadi: kopiah putih soul-no-deen, dan kedua, zah-Ong-rain dah jadi: BEBAS!

zah-Ong-rain yang kini telah bebas dari terkurung terperonyok terkebil2 bawah tempurung kelapa hotak sekian lama pun girang teramat sangat samalah tahap dengan kegirangan soul-no-deen, lalu dia pun sama jugak macam soul-no-deen (sebab sama spesis) terlompat2 seraya tersengih selebar kolam kumbahan tempat kegemaran melepak terkini dan selamanya bagi soul-no-deen.

Bebas! zah-Ong-rain melompat2 tanpa henti. Bebas! zah-Ong-rain melompat2 sekuat hati. Bebas! zah-Ong-rain melompat2 teramat tinggi.

Lompat punya lompat, tak semena2 pula angin putingbeliung yang keras dan kencang sekali lagi membadai lalu tiba2 zah-Ong-rain mendapati tubuhnya yang kodok itu sudah kekal terawang2 di udara! Mulanya zah-Ong-rain terkejut bukan kepalang, lompatnya naik tiada turun2. Ini kejadian amat ganjil. Diterbangkan putingbeliung adalah pengalaman baru baginya! Tetapi setelah beberapa ketika, bila terasa badan kodoknya bebas terapung2 di udara, zah-Ong-rain mula merasa nikmat pula. BEBAS! Fikir kepala hotaknya semula, seraya mulutnya mula bersiul girang (walaupun sebenarnya 'siulan' itu cumalah pada fikiran dia sahaja, kerana setiapkali zah-Ong-rain membuka mulut, cuma satu bunyi sahaja yang keluar: "Ong!" atau terjemahannya dalam bahasa katakputih: "Croak!")

zah-Ong-rain terfikir lagi: Nikmat juga terbang bersama puting ni. Tak pernah aku rasa nikmat begini. Malah, aku terbang ini FREE! Sesungguhnya aku lebih hebat dari adikberadik oliver dan wilbur! Aku tak perlu keluar duit banyak2 melabur dalam projek untuk buat pesawat terbang. Aku tak perlu susahpayah fikir2 kaedah2 atau kena ada pengalaman bagaimana nak terbang. Aku tak perlu susahpayah nak fikir2 nak cipta enjin pratt dan whitney. Aku terbang tak perlu pun ada 2 enjin jet yang satu masa mungkin hilang pula ataupun dicuri orang sewenang2! Ah, kalau begini, mungkin aku dapat terbang free hingga ke washington di amerika! FREE! Ah, nikmatnya! Ah, bebasnya! Ah, nasibbaiknya! Ah, Ongnya! Memang Ong, Ong! Jerit hati dan kepala hotak zah-Ong-rain lagi sambil senyumnya semakin melebar.

************************

akan bersambung... (sila tunggu Bahagian Akhir akan datang)


catatan peringatan semula:
Manusia, sepertimana juga segala kejadian & milik Tuhan yang lain - haiwan, tumbuhan, kuman, air, haba, bulan, debu, ilmu, harta dsbnya - bersifat baharu. Maksudnya berubah-ubah.
Kejap ada, kejap takde. Macam biskut.
Kejap di atas, kejap di bawah. Macam tayar.
Satu masa terang, satu masa gelap. Macam hari.
Sebentar sedikit, tiba2 banyak. Macam ombak laut.
Mula2 menang, kemudian kalah. Macam pilihanraya.

catatan tambahan:
1. Orang PPSMI kata: The only thing constant is change.
2. Zunar kata: How can I be neutral, even my pen has a stand?
3. Saya kata: Only those who truly understand, would make a true stand.

LAWAN TETAP LAWAN! UNTUK MENGHAPUSKAN PENIPUAN & PENCABULAN. UNTUK KEBAIKAN & KEADILAN SEMUA.

___________________________________________________________

AL-KESAH 1MALAYSIA (THE TALE OF 1MALAYSIA)

Kabinet 1Malaysia, Selepas Mesyuarat...
Cabinet of 1Malaysia, After Meeting...
 
catatan: Jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
note: Don't forget to visit another blog of mine,
klickdefella (klakka-la)
and 'klick' your answers to the quizzes, polls or censuses prepared
(in future you may even be lucky enough to win some prizes)

Kuiz Penamaan:
Naming Quiz:

Jika gergasi2 Perancis, Itali, dan England telah lama muktamad tersingkir dari Bolasepak Piala Dunia 2010, apakah nama paling sesuai anda rasa patut dimuktamadkan untuk anak kucing Najib? (catatan: ianya adalah jenis Kucing Parsi)
If giants France, Italy, and England have all long been conclusively eliminated from the World Cup 2010, what do you think should Najib's kitten be conclusively named? (note: it is a Persian Cat)

1Malaysia sibuk fikirkan nama kucing Najib yang ambil masa lama nak muktamad - Alih dari fikirkan isu utama negara? (1Malaysia busy thinking of a name for Najib's pussycat which takes a long time to be concluded - Divert from thinking of the country's main issues?) www.klakka-la.blogspot


Catatan:
1. Untuk menjawap "Kuiz Penamaan" di atas, sila klick butang kanan tetikus pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
2. Untuk melihat kartun lain berkaitan dengan yang di atas, sila klick pada pautan ini:
AL-KESAH-1MALAYSIA

Notes:
1. To answer "Naming Quiz" above, right klick your mouse on the link below then klick 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
2. To view another cartoon related to the one above, please klick on this link:
AL-KESAH-1MALAYSIA


___________________________________________________________

A TALE OF 1MALAYSIA

The Tails of 2Mates: BigFoot vs. BigMonkey

catatan: Jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
note: Don't forget to visit another blog of mine,
klickdefella (klakka-la)
and 'klick' your answers to the quizzes, polls or censuses prepared
(in future you may even be lucky enough to win some prizes)

The Parliament of 1Malaysia...

...is the special building inside which a handful select people congregate after being elected for their brains
...is where you can find a handful of people who have lost large chunks of their brains outside the building

...is where a handful select people congregate to create laws and rules for the entire country
...is where you can find a handful of people who break and flout some laws and rules of the country

...is where a handful select people stand up to speak out as loud intelligent voices of the masses
...is where you can find a handful of people who jump up and down and speak with loud voices, saying not-so-intelligent things ("tidak berapa pandai"), and creating embarassing mess

...is where a handful of select brainy people identify leaks in all aspects of life for the nation and its people, and prescribe solutions how to effectively plug these leaks
...is where you can find recurring bocor (leaks) in the ceilings

...is where a handful select brainy people decide on effective measures to keep down all costs and expenses to be incurred by the nation especially during a bad or uncertain time (like NOW, duh!)
...is where a handful of people decide that in order to drop costs of repair to the recurring problems of bocor, a totally new building will have to be constructed for them to shift to

...is a special vintage building with very high sentimental value, aesthetic value, historical value, and functional value
...is going to be an overvalued overindulgent brand new building costing up to 800 million ringgit or more!


Note: Whomever excel in PPSMI (learning of Sciences and Mathematics using the English Language) please step forward and provide simple arithmetic justification on why building a new parliament house costing 800++ million ringgit right now IS the best solution?

Further Note: As at the time of this publication, the chief of parliament had, indirectly through one of his several 'loyal' brown-nose-sergeant-cum-kambing-hitam(scapegoat)-messenger, issued a statement to clear the air on the 'proposal' to build a new parliament: "It is not muktamad (finalized) yet."
Crystal clear now, eh, everybody (especially you PPSMI kids)?

Parliamentary Prime-Mates: Bigfoot vs BigMonkey. klakka-la.blogspot

lawat satu lagi blog saya - sila klick butang kanan tetikus pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
visit another blog of mine - right click your mouse on the link below then click 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)




Oh Datokku! Klakka-la Sangat2! Cucu Tumpang Borak Ye?!

Karangan: Apa Aktiviti Saya Semasa Cuti Sekolah Yang Lepas

catatan: Jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
note: Don't forget to visit another blog of mine,
klickdefella (klakka-la)
and 'klick' your answers to the quizzes, polls or censuses prepared
(in future you may even be lucky enough to win some prizes)

Karangan: Apa Aktiviti Saya Semasa Cuti Sekolah Yang Lepas

Semasa cuti sekolah yang lepas, saya ikut ayah dan ibu balik kampung. Kami dah lama tak jumpa Atok. Ayah drive dengan sangat laju walaupun banyak selekoh tajam, sampai ibu marah2 sebab pening dan sakit perut sampai ibu banyak kali sendawa. Ayah jawap, "Biar cepat asal selamat sampai rumah Atok dapat makan tengahari sampai 3-4 pinggan sebab nenek tengah masak lauk ikan patin masak lemak tempoyak untuk kita, siap dengan sayur pucuk ubi muda rebus dan sambal bacang." Ibu terliur lalu terdiam.

Kami sampai rumah Atok awal, nenek belum siap masak lagi. Tapi ayah dah mengendeng di dapur, tak bergerak2 ke tempat lain, ayah dah tak sabar hendak makanlah tu. Ibu pun sentiasa di dapur, tolong nenek sikit-sikit, macam sediakan pinggan dan gelas atas meja makan, kadang2 tolong kacau lauk ikan yang terjerang, buat syarat. Memang selalu macam tu lah.

Saya pergi bilik Atok. Atok tanya khabar. Saya pun borak panjang dengan Atok. Pasal subsidi buku sekolah saya. Pasal subsidi baja Atok.

Itulah aktiviti saya semasa cuti sekolah. Selalu memang macam tu lah.


Kalau menteri pakat hapus subsidi rakyat, jom rakyat ramai2 pakat semua jadi menteri, banyak dapat subsidi! (If the ministers decide to abolish people's subsidies, come on people, let's all decide to become ministers too, lots of subsidies there!) www.klakka-la.blogspot


lawat satu lagi blog saya - sila klick butang kanan tetikus pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
visit another blog of mine - right click your mouse on the link below then click 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)

___________________________________________________________

AL-KESAH 1MALAYSIA

Kabinet 1Malaysia Bermesyuarat...

catatan: Jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
note: Don't forget to visit another blog of mine,
klickdefella (klakka-la)
and 'klick' your answers to the quizzes, polls or censuses prepared
(in future you may even be lucky enough to win some prizes)


Najib mahu 1Malaysia cadangkan nama kucing - Alih perhatian lagi? (Najib wants 1Malaysia propose name for pussycat - Diversion tactic again?) www.klakka-la.blogspot


lawat satu lagi blog saya - sila klick butang kanan tetikus pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
visit another blog of mine - right click your mouse on the link below then click 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)

___________________________________________________________

CUTI2 MALAYSIA 2010 (VISIT MALAYSIA YEAR 2010)

Hanya di 1Malaysia (Only in 1Malaysia)

catatan: Jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
note: Don't forget to visit another blog of mine,
klickdefella (klakka-la)
and 'klick' your answers to the quizzes, polls or censuses prepared
(in future you may even be lucky enough to win some prizes)

Kuiz Pembolosan:
Penetration Quiz:

1. Jika Jerman beraksi membuka langkahnya dalam Bolasepak Piala Dunia 2010 dengan rakus dan membolos masuk 4 gol ke dalam gawang Australia, berapa kalikah seorang shy fool (seorang pemalu yang bengap) telah membuka gawang b*nt*t untuk dibolos rakus seperti aksi pengakuannya sendiri kepada dunia?
If Germany proved to the world by opening up Australian defence wide and penetrating Australia's goal 4 times, how many times had a shy fool opened wide his ars* to be penetrated as he himself had admitted to the world?

A. 8-9x di pelbagai tempat dalam dunia
8-9x at various destinations in the world
 ...
Baca seterusnya kuiz di sini:
klickdefella (klakka-la)
Continue with the quiz here:
klickdefella (klakka-la)


Cuti2 Malaysia 2010: Tayangan Drama Perdana Terkini (Visit Malaysia Year 2010: Prime Drama Showing Now) www.klakka-la.blogspot


catatan: untuk menjawap "kuiz pembolosan" di atas, sila klick butang kanan tetikus pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
note: to answer "penetration quiz" above, right click your mouse
on the link below then click 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)


___________________________________________________________

KELUH-KESAH 1MALAYSIA

Bola Lagi...

catatan: jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)

Kuiz Pembukaan:

1. Jika atas kertas, vincent tan dinyatakan sebagai pemilik individu terbesar syarikat ascot sports sdn bhd iaitu sebanyak 70%, siapakah sebenarnya pemilik atau pemilik2 lain ascot dan/atau berjaya group bhd yang selama ini tidak dinyatakan dan meraih pendapatan dari pelbagai jenis perjudian sambil menyorok belakang b*nt*t shy-fool?

A. ahmad sebi abu bakar, bekas ketua tv3, daim zainuddin, bekas menteri kewangan, mahathir mohamad, bekas menteri perdana dan mungkin beberapa kerat lagi perseorangan lain yang berpakat meletakkan tan chee yioun sebagai penama
- catatan: baca tulisan raja petra (rpk) "how vincent tan became the gaming king of malaysia" dalam malaysia-today.net

B. united malays national organization (umno) keseluruhannya termasuk setiap ahli berdaftar

C. ...


2. Jika "datok seri datok" chua jui meng ditarik gelaran panjangnya, berapa banyakkah jumlah duit yang telah dijengkaut oleh "tan sri datok seri" tan chee yioun daripada kesemua kaki judi bertahun2 selama ini apabila beliau dengan mudah boleh 'menderma' 525juta atau setengah billion ringgit tanpa diserang sakit jantung atau sawan khinzir?

A. 1 euro (lebihkurang 4-5 ringgit sahaja) iaitu sama dengan harga jualan syarikat MV agusta motors oleh proton

B. 1,000 ringgit iaitu sama dengan denda atas bung mokhtar akibat kesalahan bersubahat dengan zizie izette yang berkahwin tanpa kebenaran pendaftar nikah cerai dan rujuk (iaitu sama juga dengan nilai denda atas zizie izette sendiri kerana kesalahan bernikah tanpa kebenaran pendaftar)

C. ...


3. jika malaysia 'menghalalkan' judi bola diniagakan oleh tan seorang, siapakah yang akan menang perlawanan pembukaan bolasepak piala dunia 2010 malam ini?

...

Baca seterusnya kuiz di sini:
klickdefella (klakka-la)

Mana dulu? Malaysia lulus ke pusingan akhir Pertandingan Bolasepak Piala Dunia atau Malaysia luluskan Judi Bolasepak Piala Dunia? www.klakka-la.blogspot


catatan: untuk menjawap "kuiz permulaan" di atas, sila klick butang kanan tetikus pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)


___________________________________________________________

KESAH 1MALAYSIA

Dulu, Kini dan Bila La...
Malaysia Nak Dapat Layak Piala Dunia?

catatan:jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)

Kuiz Pertaruhan:

1. Bilakah Malaysia akan berjaya layak pertama kalinya ke pusingan akhir Pertandingan Bolasepak Piala Dunia?

A. Bila judi bola halal mula beroperasi dan mengumpulkan duit berbillion ringgit lalu menarik perhatian ramai untuk melibatkan diri dalam bolasepak seterusnya mencungkil puluhan Ronaldo, Messi dan Mokhtar Dahari semuanya terbaru keluaran Malaysia

Baca seterusnya kuiz di sini:
klickdefella (klakka-la)

Bola dua2 merajuk, eh, bila bini dah gemok sebab merajuk suami asyik gila bola dan gila judi bola www.klakka-la.blogspot

catatan: untuk menjawap kuiz pertaruhan di atas, sila klick butang kanan tetikus pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
(penting: 'pertaruhan' tidak sama dengan 'judi' dan adalah halal, contohnya 'wang pertaruhan' yang wajib untuk menjadi calon pilihanraya)


___________________________________________________________

CERITA 1MALAYSIA (THE STORY OF 1MALAYSIA)


Bila Dua2 Merajuk... (When Both Sulk...)

catatan:jangan lupa jenguk satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
dan 'klick' jawapan2 anda untuk kuiz, undian atau bancian tersedia
(di masa hadapan anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
note:don't forget to visit another blog of mine,
klickdefella (klakka-la)
and 'klick' your answers to quizzes, polls or censuses provided
(in future you may get lucky and win some prizes)



Kuiz Pengurusan:

1. Jika Pengurus Besar atau Pengarah Urusan sesebuah syarikat swasta atau syarikat korporat mengumumkan tidak mahu membuat kerja atau jika dia mengarahkan para pekerja syarikat supaya berhenti melakukan kerja2 yang termasuk dalam skop tanggungjawab mereka, apakah akan berlaku?

A. Polis DiRaja Malaysia (PDRM) akan merajuk lalu meletak jawatan bermula dengan ketua mereka sendiri

B. Polis Raja Di 1Malaysia (PRDM) akan merajuk lalu menumpukan kepada 1 kerja sahaja iaitu menyerang/menembak rakyat Malaysia dan asing yang berkumpul/ berdemonstrasi/ berlayar atas nama kemanusiaan dan keadilan, kerana itulah nasihat dan tunjuk ajar jururunding dari Israel,
sepertimana juga dilakukan oleh tentera Israel sendiri kepada rakyat Malaysia dan asing yang berlayar dalam kapal kemanusiaan

C. Menteri polis akan merajuk (dan menangis depan khalayak umum sepertimana juga dilakukan oleh ketua pemuda persatuan cina 1Malaysia dan ramai lagi ketua parti2 politik barisan kebangsaan) lalu menghunus keris seraya menjelir lidah kontot

D. Lembaga Pengarah syarikat akan serta merta menggantung/ memecat Pengurus Besar atau Pengarah Urusan tersebut serta menggantikannya dengan orang lain yang benar2 profesional, bijak, waras dan bertanggungjawab

E. PDRM telah dan akan sentiasa mengekalkan sikap profesional, beretika dan bertanggungjawab serta hanya melaksanakan tugas yang tepat mengikut undang2 dan akta negara

F. Tak tau. Saya hanya tumpukan perhatian kepada perniagaan/ kerja/ pelajaran sendiri. Saya tak ambil pot tentang hal2 lain di sekeliling


Management Quiz:

1. If a General Manager or a Managing Director of a private company or a corporate firm announces that he/she does not want to do his/her work or if he/she instructs the company staff to stop carrying out work within their scope of duties, what will happen?


A. The Royal Malaysian Police will sulk in a corner and resign, beginning with its own chief

B. The Police is Royal in 1Malaysia will sulk in a corner and focus only on 1 job, that is to attack/ shoot Malaysian citizen and foreigners who assemble/ demonstrate/ sail in the name of humanity and justice, because that is the advice and lesson given by consultant from Israel, just like what was done by Israeli soldiers against Malaysian citizen and foreigners who was sailing aboard humanity ships

C. Minister of police will sulk in a corner (and cry in front of the public, just like what was done by the youth chief of malaysian chinese association and many other leaders of national front's political parties) and whip out a kris while sticking out dumpy tongue

D. The Board of Directors will immediately suspend/ terminate the General Manager/ Managing Director and replace him/her with someone else who is truly professional, wise, rational and responsible

E. The Malaysian police has and will always remain professional, ethical and responsible, and only carries out duties accordingly in line with the country's laws and acts

F. Don't know. I only focus on my own business/ job/ studies. I don't give a hoot about anything else around me


Dilaporkan ketika di luar negara, suri2rumah dipersalah kerana bergosip di salon rambut? (Reportedly while overseas, desperate housewives blamed for gossiping in hair salons? www.klakka-la.blogspot


catatan: untuk menjawap kuiz di atas, sila klick butang kanan tetikus
pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
note: to answer the above quiz, please right-klick your mouse
on the link below and klick on 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)


___________________________________________________________

REKOD 1MALAYSIA: Jangan Risau Apa2 (1MALAYSIA RECORD: Have No Fear)


Raja Gigi kan ada (King Tooth is here)

catatan: paparan ini menandakan permulaan satu lagi blog saya,
klickdefella (klakka-la)
yang khas disediakan supaya pembaca dapat 'klick' jawapan2
pada kuiz, undian atau bancian dari semasa ke semasa
(oh, kadang2 anda mungkin bertuah memenangi sesuatu hadiah)
note: this posting marks the beginning of another blog of mine,
klickdefella (klakka-la)
specially provided to enable readers to 'klick' answers
to quizzes, polls or censuses, from time to time
(oh, once a while you may get lucky and win some prizes)



Kuiz matematik:

1. Jika 1 enjin jet seberat lebihkurang 3 ekor badak dewasa
dan 1 lelaki dewasa mampu memikul beban seberat 1.5 budak remaja,
berapa ramaikah diperlukan untuk mengganti 1 mentol biasa?

2. Jika 1 badak dewasa mampu mengangkat 3 budak remaja
dan 6 lelaki dewasa mampu mengandar 1 enjin jet,
berapa ramai bersalah dalam kehilangan 2 enjin jet?


Bagi yang gagal Bahasa Melayu/Malaysia, atau yang hanya faham
soalan matematik dalam BI akibat belajar kurikulum PPSMI,
sila baca terjemahan berikut:
For those who failed Bahasa Melayu/Malaysia, or only comprehend
maths questions in English due to learning using the PPSMI,
please read the following translation:


Maths quiz:

1. If 1 jet engine weighs about 3 adult rhinos
and 1 adult male can lift up to 1.5 teenage youths,
how many are needed to replace a regular bulb?

2. If 1 adult rhino can carry 3 teenage youths
and 6 adult males can haul away 1 jet engine,
how many are guilty in the loss of the 2 jet engines?




Raja Gigi boleh tarik jika jet 1Malaysia tiada enjin? (King Tooth can pull if 1Malaysia's jet has no engine? www.klakka-la.blogspot


catatan: untuk menjawap kuiz di atas, sila klick butang kanan tetikus
pada alamat pautan di bawah dan klick pada 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)
note: to answer the above quiz, please right-klick your mouse
on the link below and klick on 'Open in New Tab':
klickdefella (klakka-la)


___________________________________________________________

Kesah Ong-Ong


Tahun Chong: Awak Tolong Saya, Saya (Mungkin) Tolong Awak



Bicara bulu tangkis, mungkin loghat terengganu sebut badmintOng?
Bicara badminton, tersebutlah seorang datok Ong
Jejak kakinya ke gelanggang, bergemalah rebana dan gOng
Hebatnya tahap glokal, dialah harapan dari marudu hingga manjOng
Ditambah gelanggang sendiri, pastilah tahun ini 1malaysia Ong
Sayang, gaya persembahannya jauh dari apa yang diomOng
Kecundang mudah, kalau bolasepak umpama kalah lapan - kosOng!
Gelaran 'favourite', gelaran 'nombor 1', gelaran 'datok', semua masuk tOng
Karam walia mungkin terbalikkan gelarannya: ibarat rebah membawa sokOng

'Tidak apa', 'malaysia boleh' bangkit semula dengan seorang lagi Ong
Ong kedua dan pasangan juga handalnya bukanlah cerita bohOng
Bersemaraklah semula semangat berkobar2 para penyokOng
Namun nyata berdua ini juga lemah tidak cukup terdorOng

Nak tak nak, terpaksalah 1malaysia berharap pada lagi satu Ong
Hakikatnya semua akur, mengatakannya menang cumalah satu kelentOng
Tukang ajar sendiri buntu tak terfikir taktik apa yang boleh tolOng
Rasa pahit mula terasa pada airliur di setiap kerongkOng
Usianya agak lanjut, jelas kakinya terhoyOng2
Tanpa perlu lama, Ong ke-3 terus kOng

1malaysia bersama rosmah yang bangga berterusan melopOng

2 hari berlalu, najib bersama '1malaysia' kebanggaannya pula dilelOng...

catatan peringatan: Manusia, sepertimana juga segala kejadian & milik Tuhan yang lain - haiwan, tumbuhan, kuman, air, haba, bulan, debu, ilmu, harta dsbnya - bersifat baharu. Maksudnya berubah-ubah.
Kejap ada, kejap takde. Macam biskut.
Kejap di atas, kejap di bawah. Macam tayar.
Satu masa terang, satu masa gelap. Macam hari.
Sebentar sedikit, tiba2 banyak. Macam ombak laut.
Mula2 menang, kemudian kalah. Macam pilihanraya.

Jelas, bukan? Yakinlah! Dengan seyakin2nya.
Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah. Segala puji2an kembali pada Allah.

LAWAN TETAP LAWAN! UNTUK MENGHAPUSKAN PENIPUAN & PENCABULAN. UNTUK KEBAIKAN & KEADILAN SEMUA.



Rosmah kalah badminton pada China, Najib kalah pilihanraya pada China (Rosmah lost in badminton to the Chinese, Najib lost in election to the Chinese). klakka-la.blogspot



___________________________________________________________

Kesah Ong-Ong


Tahun Chong Bhg 2



Manusia, sepertimana juga segala kejadian & milik Tuhan yang lain - haiwan, tumbuhan, kuman, air, haba, bulan, debu, ilmu, harta dsbnya - bersifat baharu. Maksudnya berubah-ubah. Kejap ada, kejap takde. Macam biskut.
Kejap di atas, kejap di bawah. Macam tayar.
Satu masa terang, satu masa gelap. Macam hari.
Sebentar sedikit, tiba2 banyak. Macam ombak laut.
Mula2 menang, kemudian kalah. Macam pilihanraya.
Setiap kejadian Allah berbeza dengan Pembuat segala kejadian2 ini.
Allah Maha Berkuasa. Allah Maha Kekal.
Hamba Tuhan amat lemah. Hamba Tuhan berubah2.

Kelemahan ini bukan pula satu tiket dan bukan alasan yang boleh digunapakai manusia untuk mati semangat, untuk berhenti mencuba, untuk tidak berusaha lebih keras dan berfikir lebih panjang.

Kerana Allah telah menganugerahkan kita otak, akal dan anggota tubuh badan, serta makanan2 khas untuk otak (lihat iklan susu yang mengandungi DHA dan pelbagai lagi nama dalam bentuk huruf2 kependekan), makanan2 khas untuk akal (pengetahuan), dan makanan2 khas untuk tubuh badan kita (semua arif pasal vitamin, protin, karbohidrat dan serat serta makanan seimbang).

Allah juga telah menganugerahkan Bumi serta pelbagai kejadian yang ada di atas dan di dalam Bumi, kepada manusia - dengan amanah menjadi penghulu di Bumi ini.

Maka dengan anugerah otak, akal, anggota badan serta anugerah Bumi ini, secara automatik manusia WAJIB BERUSAHA YAKNI MEMIKUL AMANAH MENJAGA BUMI, SECARA BERTERUSAN. Tanpa henti, walaupun tidak dapat melihat apa2 hasil. Tanpa lelah, walaupun gagal mencapai hajat tujuan. Tanpa putus asa, walaupun belum nampak sebarang perubahan.

Sehinggalah Allah mengambil semula anugerah hayat yang dipinjamkan sekejap pada mulanya. Ketika itu barulah tamat tempoh kontrek antara kita dengan Pembuat Yang Maha Esa. Saat itu barulah selesai amanah kehidupan yang wajib kita pikul selaku hambaNya.

LAWAN TETAP LAWAN! UNTUK MENGHAPUSKAN PENIPUAN & PENCABULAN. UNTUK KEBAIKAN & KEADILAN SEMUA.


Zaid Ibrahim terpaksa lawan Kamal, Alan, Nathan & Mala serentak! (Zaid Ibrahim has to fight Kamal, Alan, Nathan & Mala simultaneously!). klakka-la.blogspot


___________________________________________________________



HOW TO LIE 201


HOW TO LIE 201 – 2nd Day: Spotting Lies


HOW TO LIE 201
– 2nd Day: Spotting Lies


Prof: Good morning, class. Today I'm not going to ask you to continue using your lies factory and produce more creative stories. Instead, I'm going to bring your attention to an interesting event currently taking place in our country. In our last class, coincidentally Ajib and Imah had told us their story that had to do with similar event: a by-election.

Now, I'm going to show you a news report closely related to a by-election that is currently underway. It is about the defection of a high-ranking member of an opposition political party, who made press statement about it just days before the votes casting.

Then, I am going to show you how to spot lies.

(distributes copies of the news report to the whole class)

Now, the true colors of a man can show when he opens his mouth. Let's look at his statement that I have highlighted:

"I've decided to quit PKR as the party has diverted from its original struggles..."

Then he went on to add:

"The party no longer values its original struggles..."

What do these 2 sentences mean? Well, they simply mean that before this, meaning around 1999, he joined the party, PKR, because he shared the same beliefs with the party, meaning that he did NOT subscribe to the ruling party UMNO's beliefs and principles. But hey, wait, hear his next statement:

"...he was (now) more impressed with Barisan Nasional (BN) and Umno which is led by Prime Minister..."

Hellooooo??? What does this statement tell you now, when read together with the first two sentences?

Ajip: Before, the man did NOT agree to UMNO's beliefs, but NOW he joined UMNO although UMNO has NEVER changed its established principles. How could that be? His third statement is contradictory to his first two. It means that the man is contradicting himself.

Prof: Good! Exactly! He opened his mouth, said 3 sentences, and 'Bam!' The man contradicted himself! This man is a liar. He is un-principled. PKR should be glad this man took it on himself to leave the party without waiting for the party to have to sack him. And on the other hand, UMNO should be wary of men of this type who could at any time backstab them in turn.

Now, let's look at his next 2 sentences I have also highlighted in there:

"...I've never offered nor asked to be selected for this by-election..."

"Although I've contested under the PKR ticket in the 1999 and 2004 general elections, I was reluctant this time as the mood of the people has changed."

Anyone knows what these 2 sentences tell us?

Imah: Em, the last sentence gives the idea that this man would seemingly be standing up only based on the mood, or the belief, OF OTHERS. NOT based on his OWN beliefs. So, again, this man has shown that he is an un-principled person, at least when it comes to politics.

Prof: Spot on! Excellent analysis, Imah! This man has clearly shown, from his own words, that he is not a principled person. He is like the old Malay proverb, "Living like lallang; when the wind blows to the left, it sways left..."

So, what are the conclusions for us from these news report?

Ajip: This man is un-principled and an outright liar, and he is therefore a no-no to vote for!

Prof: Well, yes, that may be true, but this man is not a candidate in the by-election, and you, Ajib, is not a registered voter in this constituency. Therefore that conclusion is not too relevant.

(soft laughter from class)

Well, anyway, here are the conclusions that all of you must take note of:
1. Usually it's very very easy to spot lies when the person talks too much, and his many sentences are riddled with lies here and there;
2. Uusually it's easier to nail a lying bugger when he/she says a lot, although he/she only says 1-2 words/sentences of lie while the many other sentences are truthful, because we can spot the lie within the context of the entire story he/she rambles on; and
3. Many times it's not easy to spot lies when a person only says 1 or 2 sentences, even though the entire 1-2 sentences are indeed lies.

Similar to the context of wisdom, or rather the lack therof, it can also be true in the context of lies:
The less you open your mouth, the better.
However, not opening your mouth can also backfire, as the saying goes "Silence is acceptance or admission (of guilt)".

Okay, class, that's all the lesson for today. Class dismissed now. Thank you and I'll see you next time.









BAGAIMANA MENGELENTONG 201


BAGAIMANA MENGELENTONG 201
– Kelas Hari Pertama


Untuk mengetahui dengan lebih lanjut bagaimana bijak kaki2 tipu, kami berusaha 'mendapatkan kaedah/sumber' untuk mengintai kelas lanjutan yang khas mendidik pelajar2 tahun 2 bagaimana untuk menipu dengan lebih berkesan hingga amat sukar dikesan! Kami bermurah hati untuk berkongsi pengetahuan rahsia rasmi ini dengan para pembaca. Jom lihat...!


(Catatan: Nama2 telah dipadam/ubah demi mengelak gangguan peribadi terhadap pemberi2 maklumat)


EKSKLUSIF!


BAGAIMANA MENGELENTONG 201
– Kelas Hari Pertama


Prof: Selamat pagi. Kamu semua telah lulus kelas asas kelentong 101 yang cukup mencabar semester lepas. Tahniah dan selamat kembali ke kelas saya semester ini, kelas lanjutan, Bagaimana Mengelentong 201. Sesiapa yg belum mengambil kelas Bagaimana Mengelentong 101 atau belum lulus kelas itu, kamu telah silap kelas dan sila beredar sekarang dengan senyap. Saya ulang, ini adalah kursus Bagaimana Mengelentong 201 untuk pelajar tahun 2.
Baiklah, jika semua sudah sedia, kita mulakan pelajaran baru untuk hari ini.
Saya ingin mulakan dengan memberi kamu suatu tugasan pemanas badan, satu pengasah fikiran yang mungkin sudah tumpul akibat terlalu banyak berparti dan berdangdut semasa cuti semester lepas. Sebabnya mudah: seorang pengelentong yang benar2 meyakinkan mestilah sentiasa dalam keadaan berfikiran tajam, tangkas, kreatif dan sentiasa bersedia, walaupun sedang berpesta atau dalam keadaan mabuk; bukan lembab, tumpul dan terhegeh2. Untuk tujuan ini, tugasannya pun mudah dan ringkas: ingat lagi kertaskerja kamu buat semester lepas, di mana kamu menulis secara berpasangan untuk mereka satu cerita kreatif berkenaan suatu pengelentongan besar tahap mega yang terperinci dan menyeluruh? Ingat?

Kelas: Ingat!

Prof: Bagus. Sekarang saya mahu kamu dan pasangan yang sama, menokok lagi cerita itu supaya jalan ceritanya dipanjangkan sedikit lagi. Inilah latihan bagi kamu menjadi lebih kreatif, berfikiran tajam, tangkas dan sentiasa bersedia untuk mengelentong lagi dan lagi!
Baiklah, kita mulakan dengan pasangan pengelentong terhebat dalam kelas asas semester lepas, Ajib dan Imah. Sambung jalan cerita kamu dahulu, masih ingat lagi?

Imah: Dengan jelas!

Prof: Bagus. Mulakan dengan sedikit ringkasan tentang jalan cerita dahulu... di mana kamu berdua memegang watak rekaan sebagai Perdana Menteri Malaysia dan isteri Perdana Menteri...

Imah: 'Wanita Pertama Malaysia', bukan 'isteri Perdana Menteri'!

Prof: Haha! Apa-apalah. Mulakan...

Imah: Em, dalam cerita dulu kami dapat mengelentong 10 perkara sekaligus: 1. Mengelentong dalam kontrek kerajaan demi mendapatkan 'komisen' lumayan sejumlah 600 juta; 2. Mengelentong negara kononnya bercuti di Eropah sedangkan tujuan sebenar ialah menguruskan penerimaan 'komisen' tersebut; 3. Mengelentong untuk mendapatkan masa bagi 'percutian' itu sedangkan masa yang sama bertimbun tugas sebagai Perdana Menteri, semata2 supaya tidak terlepas habuan 'komisen' seperti yang dirunding; 4. Mengelentong untuk memberi gambaran bahwa kami adalah rapat dengan keluarga diraja Arab, yang dipandang tinggi oleh dunia Islam termasuk Malaysia; 5. Mengelentong untuk memberi gambaran bahwa kami diiktiraf dan disanjung sebagai orang jujur dan berhati mulia oleh keluarga diraja Arab itu; 6. Mengelentong untuk memberi gambaran bahwa kami malah diberi anugerah duit lumayan oleh keluarga diraja Arab atas 'kejujuran' kami, walaupun bukan begitu yang sebenarnya berlaku; 7. Mengelentong untuk memberi gambaran kepada rakyat umum, bahwa kami memang pemimpin berperwatakan mulia yang mendahulukan derma kebajikan dan bukan gelojoh mengaut hadiah peribadi semata2, walaupun sebenarnya jumlah 'derma' yang kami 'sedekahkan' cumalah sebahagian yang sangat kecil daripada jumlah 'komisen', tetapi mampu mendapatkan sanjungan dan sokongan amat besar dari rakyat; 8. Mengelentong dengan memberi gambaran kepada rakyat umum, bahwa kami prihatin tentang kebajikan rakyat lantaran segera memberi derma sedangkan 'derma' itu adalah habuan berbentuk projek amal yang mendahulukan penyokong2 setia kami sahaja, semata2 bertujuan menguatkan kedudukan kami sebagai pemimpin nombor 1 mereka tanpa digugat; 9. Mengelentong untuk memberi gambaran kepada rakyat umum, bahwa kami memang pemimpin berperwatakan mulia yang mendahulukan derma kebajikan, sedangkan 'derma' itu cumalah kaedah 'mengitar dan membersih' sebahagian duit komisen kami supaya kesemuanya kelihatan bersih, sah dan halal; 10. Mengelentong dengan cara melibatkan 'pengiktirafan' suruhanjaya pencegah rasuah sendiri, untuk memberi gambaran kepada rakyat bahwa kami memang pemimpin bersih dan tidak terlibat dalam sebarang rasuah atau menerima sebarang komisen

Ajip: Dan perlu diingatkan, walau dengan segala2 yang disebut tadi, termasuk walau mengongsikannya untuk 'kebajikan', kami masih memiliki sebilangan besar duit 'komisen' itu yang masih belum terusik, dan tidak akan didedahkan oleh orang2 yang tahu dan tidak akan dibuktikan oleh orang2 yang syak, lantaran kesemuanya bebas kami belanjakan sesuka hati bagi gaya kehidupan mewah!

Prof: Betul. Itulah cerita kamu dahulu. Sekarang cuba sambung. Sambung sedikit sahaja, tak perlu panjang macam kertas dulu tu...

Ajip: Em. Kami masih memiliki sebahagian besar duit komisen yang ratusan juta itu. Kami gunakannya berdikit2 untuk kehidupan mewah dan senang-lenang, tetapi 'berdikit' kami itu sebenarnya melibatkan angka juta juga! Kehidupan mewah kami ini bersesuaian dengan taraf kami sebagai vvip dalam negara... contohnya, kami berdua masing2 memiliki beberapa kereta besar dan mewah, termasuk sebuah pacuan empat roda Porsche Cayenne Turbo setiap seorang; malah adik, kakak, ayah, emak, abang ipar, mertua, besan, biras, semuanya kami berikan Porsche Cayenne setiap seorang; menantu juga kami berikan saham syarikat2 menjual kereta2 mewah sebegini; ada yang kami berikan AP secara langsung; ada yang kami syaratkan pada orang lain yang ingin AP kerajaan supaya melantik ahli keluarga dan saudara kami sebagai pengarah...

Prof: Sebentar... contoh kamu sudah cukup banyak tu; tetapi, walaupun ia juga melibatkan kelentong sana kelentong sini, tetapi kelentong itu tidak relevan dengan kelentong sebenar jalan cerita asal, iaitu berkenaan rasuah 'komisen' yang kamu terima

Imah: Tapi Prof, sebenarnya sebarang kelentong mengenai cara kami berbelanja mewah adalah berkaitan dengan cerita asal iaitu 'komisen' kami, kerana kelentong itu adalah cara kami mengitar dan membersih duit komisen yang banyak tersebut supaya kelihatan seolah2 duit sah dari perniagaan ahli keluarga dan sebagainya...

Prof: Em... ya, kamu betul, maafkan saya. Memang itu rentetan secara langsung dari kelentong asal. Baiklah, teruskan cerita kamu...

Imah: Pada masa sama, kami terpaksa berdepan dengan pilihanraya...

Ajip: Em, pilihanraya? Mungkin satu pilihanraya kecil...


Prof: Jangan 'mungkin-mungkin' atau teragak2!

Imah: Ya, pilihanraya kecil, tetapi tetap penting bagi kami, kerana ia boleh memberi gambaran jelas tentang populariti kami dan penerimaan rakyat terhadap kepimpinan kami, samada segala pengelentongan kami sebutkan tadi berjaya memadamkan desas-desus yang mendakwa kami menerima rasuah berbentuk komisen kontrek

Ajip: Ya. Pilihanraya kecil yang amat penting

Imah: Seperti biasa, rakyat rata2nya mengukur prestasi pemimpin dan kerajaan berdasarkan keupayaan membangunkan pelbagai projek2

Ajip: Ya, itulah bezanya antara kerajaan yang memerintah dengan pembangkang yang hanya tahu membidas!

Imah: Em, oleh itu, kami merangka 1 lagi bentuk pengelentongan untuk memenangi pilihanraya ini

Ajip: Walaupun bukan kami sendiri yang bertanding sebagai calon...

Imah: Memanglah bukan kita jadi calon, tapi kita adalah pemimpin parti yang bertanding!

Ajip: Em... parti diutamakan...

Imah: Parti diutamakan hanya bila ianya boleh memberi pulangan baik kepada kita!

Ajip: Betul!

Imah: Baiklah, kami bercadang menggunakan sebahagian sangat kecil lagi daripada baki 'komisen' yang masih banyak milik kami, untuk membuat satu projek...

Ajip: Projek kebajikan untuk rakyat, untuk sekali lagi menunjukkan kami memang mendahulukan rakyat!

Imah: Ya. Kami akan membelanjakan 1 juta!

Ajip: Itu sudah cukup lumayan untuk satu pilihanraya kecil!

Imah: Memang! Tapi 1 juta bagi kami umpama 1 ribu sahaja! bayangkan, 1 juta daripada 600 juta, tak sampai 0.2 peratus pun!

Ajip: Betul betul betul!

Imah: Baik. Semasa berkempen untuk pilihanraya kecil itu, kami umumkan akan membina satu pusat... untuk rakyat setempat...

Ajip: Ya, kami umumkan akan membina satu pusat... yang boleh digunakan oleh penduduk tempatan...

Imah: Bukan

Ajip: Bukan?

Imah: Kita kena kelentong penduduk tempatan yang akan mengundi itu secara halus, gunakan pendekatan psikologi...

Ajip: Em... jadi...

Imah: Jadi, saya yang buat pengumuman itu. kerana, jika perdana menteri yang umumkan, penduduk akan muak dan jijik kerana melihatnya hanya sebagai satu 'projek mi segera' atau janji manis untuk memancing undi sahaja, bukan suatu iltizam ikhlas!

Ajip: Em...

Imah: Saya yang umumkan. Jadi ianya mestilah suatu projek kelolaan dan kesayangan saya sebagai Wanita Pertama...

Ajip: Projek kebajikan untuk wanita, pusat untuk wanita! Atau untuk para ibu! Ibu tunggal! Janda!? Andartu?

Imah: Atau pusat untuk anak-anak kecil...

Ajip: Atau pusat untuk bayi terbuang... bukan, untuk gadis2 muda yang melahirkan anak luar nikah... atau gadis2 muda mangsa rogol!

Imah: Hish! Ke situ je pikirnya!

(satu kelas termasuk profesor terbarai ketawa)

Imah: Saya akan umumkan rancangan untuk pembinaan suatu pusat penjagaan, pengasuhan dan pendidikan untuk kanak-kanak...

Ajip: Baiklah...

Imah: Saya yang bersifat keibuan, ingat lagi?... memang merupakan penaung projek demikian untuk seluruh Malaysia...

Ajip: Bagus!

Imah: Jadi secara semulajadi saya yang buat pengumuman tersebut... bukan Perdana Menteri atau mana2 menteri lain!

Ajip: Baiklah

Imah: Saya sendiri buat pengumuman pembinaan pusat penjagaan, pengasuhan dan pendidikan kanak2 di kawasan itu berharga 1 juta... sebelum tempoh berkempen bermula

Ajip: Sebelum? Bukankah itu bahan kempen yang elok semasa berkempen?

Imah: Memanglah bahan kempen yang elok, tetapi kita kena gunakan pendekatan psikologi secara halus, ingat? Bila dibuat di luar tempoh berkempen, tidaklah ianya kelihatan sebagai janji kempen pilihanraya sahaja!

Ajip: Em, betul betul betul!

Imah: Betul. Saya umumkan sebelum kempen bermula, kerana memang selalunya suruhanjaya pilihanraya akan sengaja meletakkan satu ruang tempoh antara hari mereka umumkan pilihanraya akan diadakan, dengan hari dibenarkan kempen bermula...

Ajip: Ya, betul...

Imah: Jadi bila saya umumkan waktu itu, bukan Perdana Menteri, dan di luar tempoh kempen, tidaklah terang2 gelagat nak pancing undi semata2...

Ajip: Tapi tetap melekat di hati dan kepala penduduk untuk menyokong dengan mengundi kita!

Imah: Ya, lagipun, semasa waktu kempen yang sah kemudian, Perdana Menteri atau sesiapa ahlli politik yang berceramah kelak bolehlah ulang2 semula secara halus tentang projek 1 juta saya tu, sebagai contoh keprihatinan pemimpin terhadap rakyat!

Ajip: Bagus!

Imah: Tapi untuk memastikan penduduk tempatan mengundi parti kita, kita kena beritahu bahwa projek saya ini akan hanya dibina jika kita menang kerusi tersebut!

Ajip: Eh, bukankah itu nampak macam janji kempen pilihanraya?

Imah: Em... ya, tapi ingat, kita kena menang kerusi ini, untuk meneruskan kesinambungan kepada populariti kita sebagai benar2 pemimpin yang disokong rakyat!

Ajip: Baiklah, tapi jika begitu kita kena beri alasan kepada penduduk...

Imah: Betul. Em, kita katakan tempat nak buat pusat tu belum ada...

Ajip: Ya! Tanah sebagai tapak pembinaan pusat itu belum dapat diperuntukkan... kerana kawasan itu buat masa ini adalah di bawah tadbir pembangkang!

Imah: Betul! Pembangkang tidak memberikan kerjasama untuk mengenalpasti dan mewartakan tanah untuk tapak pusat itu!

Ajip: Oleh itu, pentadbiran mestilah ditukar dari pembangkang kepada kerajaan, supaya masalah tapak boleh diselesaikan dulu!

Imah: Betul, tapi hal tanah adalah urusan kerajaan negeri, bukan kerajaan tempatan

Ajip: Em...

Imah: Negeri itu memang dibawah tadbiran pembangkang...

Ajip: Termasuk kawasan untuk pilihanraya kecil ini...

Imah: Ha! Jadi lagi lah penting kita menang pilihanraya kecil ni, untuk menaikkan semula populariti dan semangat kita!

Ajip: Betul! Dan untuk memenangi semula negeri itu sedikit demi sedikit

Imah: Kita mesti menang jadi kita mesti pancing undi penduduk setempat sebanyak mungkin!

Ajip: Kita kena tabur janji yang berkaitan dengan kebajikan penduduk setempat, kerana itulah yang lebih penting bagi mereka berbanding isu2 negara yang lebih besar!

Imah: Tepat sekali! Jadi kita... saya... umumkan rancangan projek pembinaan pusat penjagaan, pengasuhan dan pendidikan kanak2 di kawasan itu, dengan syarat penduduk kawasan itu mengundi kita... calon kita... kerana dengan cara itu sahaja isu tanah tapak dapat diselesaikan

Ajip: Maknanya, jika penduduk tempatan terus mengundi pembangkang, soal tanah tidak akan menemui jalan penyelesaian, jadi kita tidak akan membina pusat kanak2 di situ

Imah: Ya

Ajip: Baiklah. Itulah sahaja sambungan ringkas jalan cerita kami

Imah: Sekian, terima kasih (tersenyum bangga)

Prof: Bagus. Satu pengembangan jalan cerita yang cukup baik. Tapi saya ada soalan untuk kamu berdua. Jika parti kamu menang pilihanraya kecil kawasan itu, adakah kamu akan meneruskan projek pembinaan pusat kanak2 yang kamu umumkan?

Imah: Ya. Saya akan tunjukkan yang saya bukan hanya menabur janji kosong untuk memancing undi. Lagi pun, seperti yang saya katakan, setakat 1 juta tiada masalah bagi kami, seperti yang saya katakan, ianya tak sampai 0.2 peratus dari 600 juta 'komisen' kami

Prof: Baiklah. Semua sila ambil perhatian, itu merupakan suatu ciri yang dipanggil "satu kebenaran dalam satu`pengelentongan".
Secara keseluruhan, ia merupakan satu pengelentongan besar, titiktolak permulaannya ialah penerimaan rasuah yang besar, kemudian diikuti dengan rentetan pengelentongan terperinci, satu demi satu, untuk menutup rasuah itu yang memerlukan lebih dari 1 penipuan kerana jumlahnya yang sangat besar dan ketara.
Dalam kursus asas semester lepas kamu telah belajar bahwa untuk menjadi pengelentong yang bagus, kamu mesti ada sebilang kecil 'rakan kongsi' atau tali barut yang turut sama dalam skim kelentong itu - seluruh ahli kumpulan ini mesti tahu apa yang mereka kelentongkan dan apa objektif kelentong itu. Kamu juga belajar bahwa untuk tahu apa yang kamu kelentongkan, perincian adalah sangat penting. Perincian yang baik dan selaras akan menjayakan sesuatu kelentong. Kamu juga telah belajar bahwa adakalanya sesuatu perincian itu mestilah pula disenyapkan sahaja, untuk mengelak soalan2 lanjutan yang akhirnya mungkin menjurus ke arah pembongkaran kelentong asal itu.
Baiklah, dalam kursus lanjutan semester ini, kamu kena perhatikan, bahwa mana2 dan bila2 sesuatu perincian perlu diketengahkan, kamu mesti bijak menentukan apakah bentuk perincian tersebut, samada: a) perincian itu merupakan satu lagi kelentong kecil atau kelentong lanjutan yang menyokong atau menguatkan kelentong asal; b) perincian itu sendiri merupakan satu kebenaran, yakni sesuatu yang memang benar2 berlaku, tetapi ia menyokong kelentong asal; atau c) perincian itu merupakan sesuatu yang tergantung, yang belum berlaku, dan sesuatu yang mungkin akan berlaku atau mungkin tidak. Bagi pilihan (c) ini, tukang kelentong kena berhati2 terutamanya jika perincian yang belum berlaku itu adalah di luar kawalannya. Dia mesti bijak memperjudikan keadaan ini. Sebaliknya, jika dia mempunyai pengaruh untuk menentukan samada perincian ini berlaku atau tidak mengikut kesesuaian matlamat pengelentongan asal, maka pilihan ini adalah yang terbaik dari ketiga2 bentuk perincian, kerana sesudah ia berlaku, dia boleh mendabik dada dan berkata: "Kan saya dah cakap, sekarang masih tak percaya?"
Berbalik kepada cerita Ajib dan Imah tadi, perhatikan bahwa janji mereka untuk membina pusat itu jika menang pilihanraya sebenarnya merupakan perincian jenis (c), kerana ia tergantung, masih belum berlaku. Cuma di sini ada kelainan sedikit, iaitu ianya bersyarat. Jika menang, ia dibina. Jika kalah, ia tak dibina. Jika menang, mereka memang akan bina, lalu mereka boleh melaungkan kepada rakyat: "Kan saya dah cakap, sekarang masih tak percaya?" Perhatikan dalam keadaan ini, mereka beroleh dua kali kejayaan - yang pertama mereka berjaya dalam pilihanraya kecil itu, dan yang kedua ialah mereka berjaya menguatkan lagi kepercayaan rakyat bila sahaja mereka menunaikan janji membina pusat itu setelah diundi. Ini kejayaan berganda. Ini pilihan perincian yang terbaik berdasarkan syarat yang diberikan.
Tetapi, mari kita lihat jika sebaliknya pula berlaku. Ingat bahwa kawasan itu kini, yakni sebelum pilihanraya, adalah kerusi milik pembangkang. Maknanya ada kemungkinan pengundi setempat masih setia mengundi pembangkang dan tidak memenangkan mereka. Jadi apakah kesan jika mereka kalah dalam pilihanraya kecil itu? Janji mereka ialah jika menang, mereka akan bina. Itulah syaratnya. Maknanya jika kalah, mereka tidak bina. Perhatikan baik2. Jika mereka kalah pilihanraya itu, bermakna rakyat tetap menolak kepimpinan mereka lalu kurang mengundi mereka. Rakyat masih tidak mempercayai kejujuran mereka, dan masih syak atas pembabitan mereka dalam rasuah komisen seperti desas-desus yang tersebar. Jadi mereka kalah pilihanraya. Bila selesai pilihanraya pula, seperti yang mereka sendiri syaratkan, mereka tidak membina pusat kanak2 yang sepatutnya sesuatu yang sangat diharap2kan penduduk. Apakah maksudnya? Sudah tentu perasaan rakyat semakin jijik terhadap mereka yang dianggap hanya gila kuasa! Jika mereka tidak diberikan kuasa memerintah oleh pengundi, maka pengundi dihukum dengan menidakkan projek rakyat. Maka rakyat akan semakin membenci dan menjauhkan diri dari mereka. Rakyat tidak akan menerima dan menghiraukan alasan mereka bahwa kesulitan mendapatkan tapak menjadi punca menghalang pembinaan. Rakyat sedar sebagai Perdana Menteri yang menerajui kerajaan pusat yang memegang kuasa besar dan memiliki sumber pelbagai, mustahil alasan itu tidak boleh ditangani - kegagalan itu hanya dicap sebagai kepimpinan yang tidak cekap! Di sini terjadi pula kekalahan berganda, kalah ketika pilihanraya dan kalah lagi selepas pilihanraya, yakni populariti semakin merudum. Ini bukanlah perincian terbaik, semata2 kerana syarat yang sama juga yang mereka sendiri tetapkan tadi!

Ajip: Jadi, pengelentongan kami yang berbentuk perincian bersyarat ini sebenarnya satu dilema bagi kami, bagaikan 'ditelan mati emak, diludah mati bapak'. Apakah penyelesaian terbaik, Profesor?

Prof: Penyelesaiannya... tunggu kelas akan datang. Sekian untuk kelas Bagaimana Mengelentong 201 hari ini. Kamu boleh bersurai sekarang




catatan:
a.bakal kita intai lagi kelas menarik ini jika berkesempatan...
b.untuk rujukan, lihat pembelajaran terdahulu (klik butang kanan tetikus pada pautan di bawah, dan klik Open In New Tab):
1. How To Lie 101 (Bagaimana Mengelentong 101)
2. Bagaimana Mengelentong 101 – Bhg 2
3. Bagaimana Mengelentong 101 – Bhg 3 (Akhir)